Παγώνα Δ. Λάγιου

Παγώνα Δ. Λάγιου
Ιατρός, Παθολόγος
Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Πρόσεδρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Παν/μίου Harvard, ΗΠΑ

Η Π.Δ. Λάγιου είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και έχει ειδικευτεί στην Παθολογία στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική της ίδιας Σχολής. Έχει πτυχίο MSc στην Επιδημιολογία από το Παν/μιο Harvard και διδακτορική διατριβή στην Επιδημιολογία από το ΕΚΠΑ. Υπηρετεί ως Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και Πρόσεδρη  Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ. Έχει υπηρετήσει ως Πρόσεδρη Αναπλ. Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Karolinska της Σουηδίας και Επιστημονική Συνεργάτις στο Γραφείο Επιδημιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Υπήρξε μέλος (panel member) της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) επί 9 έτη και έχει συμμετάσχει/συμμετέχει σε εθνικές και διεθνείς επιτροπές σε θέματα σχετικά με τη δημόσια υγεία. Είναι Επικεφαλής του Συνεργαζόμενου Κέντρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για τη Διατροφή και την Υγεία, και Υπεύθυνη των Μονάδων Διατροφικής Επιδημιολογίας – Διατροφής στη Δημόσια Υγεία, Κακοήθων Νεοπλασιών και Καρδιαγγειακών Νοσημάτων στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Το διδακτικό της έργο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο επικεντρώνεται σε θέματα επιδημιολογίας-μεθοδολογίας έρευνας και προληπτικής ιατρικής-δημόσιας υγείας. Επιπλέον των Παν/μίων Αθηνών, Harvard και Karolinska, έχει επίσης διδάξει στο Εθνικό Πανεπιστήμιο και το Ινστιτούτο Γονιδιώματος της Σιγκαπούρης, και στο Διεθνές Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής και Δημόσιας Υγείας Κύπρου.

Έχει υπηρετήσει ως κριτής ερευνητικών προτάσεων σε φορείς εθνικούς και διεθνείς, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC, panel member).Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα καλύπτουν τη διατροφική επιδημιολογία και την επιδημιολογία των χρονίων νοσημάτων με έμφαση στις κακοήθεις νεοπλασίες και τα καρδιαγγειακά νοσήματα και συμμετέχει σε σχετικές διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες και consortia. Τον Δεκέμβριο 2016, η βιβλιογραφική βάση pubmed αποδελτίωνε περισσότερες από 370 εργασίες της ΠΛ και η βάση Thomson Reuters Web of Science κατέγραφε περισσότερες από 12.000 βιβλιογραφικές αναφορές και δείκτη Hirsch (h-index) 56.