Παγώνα Δ. Λάγιου
Ιατρός, Παθολόγος
Καθηγήτρια Υγιεινής – Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Διευθύντρια Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Πρόσεδρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Παν/μίου Harvard, ΗΠΑ

Η Π.Δ. Λάγιου είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, έχει ειδικευτεί στην Παθολογία και έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιδημιολογία στο ΕΚΠΑ και το Παν/μιο Harvard των ΗΠΑ. Υπηρετεί ως Καθηγήτρια Υγιεινής – Επιδημιολογίας και Διεθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και ως Πρόσεδρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ. Έχει υπηρετήσει ως Πρόσεδρη Αναπλ. Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Karolinska της Σουηδίας και ως Επιστημονική Συνεργάτις στο Γραφείο Επιδημιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.  

Το διδακτικό της έργο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο επικεντρώνεται σε θέματα επιδημιολογίας-μεθοδολογίας έρευνας και προληπτικής ιατρικής-δημόσιας υγείας. Ασχολείται ερευνητικά με την επιδημιολογία και πρόληψη των χρονίων νοσημάτων, με συμμετοχή σε εθνικές και διεθνείς επιδημιολογικές μελέτες και consortia.

Υπήρξε μέλος (panel member) της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων επί 9 έτη. Έχει υπηρετήσει ως Mέλος (panel member) και Πρόεδρος (Chair) του Panel των Consolidator Grants του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC). Έχει συμμετάσχει/συμμετέχει σε πολλές εθνικές και διεθνείς επιτροπές σε θέματα σχετικά με τη δημόσια υγεία και είναι Επικεφαλής του Συνεργαζόμενου Κέντρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη Διατροφή και την Υγεία στην Αθήνα.

Τον Δεκέμβριο 2022, η βιβλιογραφική βάση pubmed αποδελτίωνε περισσότερες από 470 επιστημονικές εργασίες της  ΠΛ και η βάση Web of Science κατέγραφε περισσότερες από 27.800 βιβλιογραφικές αναφορές και δείκτη Hirsch (h-index) 88.