Παναγιώτης Π. Φερεντίνος
Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής
Υπεύθυνος Μονάδας Συναισθηματικών Διαταραχών και Αυτοκαταστροφικής Συμπεριφοράς
2η Ψυχιατρική Κλινική, ΠΓΝ Αττικόν
Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Ο Π. Φερεντίνος είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, έχει ειδικευτεί στην Ψυχιατρική και μετεκπαιδευθεί στην Ψυχιατρική Γενετική (Στατιστική Γενετική και Βιοπληροφορική) και στην Ψυχοφαρμακολογία των Συναισθηματικών Διαταραχών στο Institute of Psychiatry, Psychology and Neuroscience, King’s College London, όπου παραμένει μέχρι σήμερα συνεργαζόμενος ερευνητής. Υπηρετεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής στην 2η Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ στο ΠΓΝ Αττικόν, όπου είναι υπεύθυνος του Β΄ Νοσηλευτικού Τμήματος, της Μονάδας και του Ειδικού Ιατρείου Συναισθηματικών Διαταραχών (διπολικής διαταραχής, ανθεκτικής κατάθλιψης) και Αυτοκαταστροφικής Συμπεριφοράς και του Ειδικού Ιατρείου Ομαδικής Ψυχοεκπαίδευσης για ασθενείς με διπολική διαταραχή.

Το διδακτικό του έργο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο επικεντρώνεται σε θέματα Ψυχιατρικής, Ψυχοφαρμακολογίας, Νευροψυχιατρικής και Ψυχιατρικής Γενετικής. Το ερευνητικό του έργο αφορά στους τομείς των Συναισθηματικών Διαταραχών, της Αυτοκαταστροφικής Συμπεριφοράς (Ψυχοπαθολογία, Ψυχομετρία, Νευροψυχολογία, Νευροαπεικόνιση, Ψυχιατρική Γενετική, Ψυχοφαρμακολογία, Μετα-ανάλυση) και της Νευροψυχιατρικής. Συμμετέχει σε πολυκεντρικές γενετικές και φαρμακογενετικές μελέτες σε ασθενείς με Συναισθηματικές διαταραχές (European Group for the Study of Resistant Depression, Psychiatric Genetics Consortium-Bipolar Disorder, Ubiquitous Pharmacogenomics (UPGx)/PREPARE, ConLigen) και σε διεθνή consortia μετα-αναλύσεων (DEPRESSD/HADS, MHCOVID). Έχει λάβει 2 βραβεία Μαρίας Ζαούση από την Ελληνική Ψυχιατρική Eταιρεία (για δημοσιεύσεις σε διπολική διαταραχή) και 8 βραβεία αναρτημένης ανακοίνωσης σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής (associate editor) 3 επιστημονικών περιοδικών (BMC Psychiatry, Frontiers in Psychiatry, Ψυχιατρική).

Το ερευνητικό συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει (8/12/2022) 103 δημοσιεύσεις στη βάση PubMed με συνολικό Impact Factor 633.22, 1419 αναφορές στη βάση Scopus (h-index 19) και 2350 αναφορές στη βάση Google Scholar (h-index 25).

Προηγούμενος Διδάσκων/ουσα:
Επόμενος Διδάσκων/ουσα: