Ανδρονίκη Νάσκα

Ανδρονίκη Νάσκα
Χημικός – Διατροφολόγος
Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Η Ανδρονίκη Νάσκα είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη διατροφή του ανθρώπου (MSc in Human Nutrition, King’s College, University of London) και διδακτορικού διπλώματος στην Επιδημιολογία (Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ).

Το διδακτικό της έργο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο επικεντρώνεται σε θέματα επιδημιολογίας-μεθοδολογίας έρευνας, αγωγής υγείας, πρόληψης και δημόσιας υγείας. Επιπλέον του ΕΚΠΑ έχει επίσης διδάξει στη Μονάδα Διατροφής στη Δημόσια Υγεία του Πανεπιστημίου Aalborg (Κοπεγχάγη, Δανία), στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πόρτο (Πορτογαλία), στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Kuopio (Φινλανδία) και στο Τμήμα Βιοεπιστημών at Novum του Πανεπιστημίου Karolinska (Σουηδία).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη διατροφική επιδημιολογία και ειδικά στην ανάπτυξη και αξιολόγηση μεθόδων για τη συλλογή διατροφικών πληροφοριών και την αξιολόγηση σχέσεων διατροφής και υγείας. Στο πλαίσιο αυτό έχει συμμετάσχει/συμμετέχει και σε διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες.

Η Α. Νάσκα είναι Αντιπρόεδρος (Vice-Chair) του “Dietetic Products, Nutrition and Allergies” Panel of Experts της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA), Πρόεδρος (Chair) της ομάδας εργασίας για τον καθορισμό των Ευρωπαϊκών διατροφικών συστάσεων πρόσληψης μετάλλων και ιχνοστοιχείων της EFSA  και μέλος του συνεργαζόμενου Κέντρου για τη Διατροφή και την Υγεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Από τις διεθνείς επιστημονικές της δημοσιεύσεις, 129 καταγράφονται στη βάση PubMed (12/2016). Η βάση Thomson Reuters Web of Science καταγράφει περισσότερες από 5.000 βιβλιογραφικές αναφορές και h-index = 39 (12/2016).