Βασιλική Μπενέτου
Ιατρός, Παιδίατρος
Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

H Βασιλική Μπενέτου είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, με ειδικότητα στην Παιδιατρική και μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιδημιολογία στο ΕΚΠΑ και το Παν/μιο Harvard των ΗΠΑ. Υπηρετεί ως Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Διδάσκει και έχει διδάξει και είναι υπεύθυνη μαθημάτων σε προπτυχιακό και/ή μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ιατρική, Οδοντιατρική και Νοσηλευτική Σχολή του ΕΚΠΑ, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο  Θεσσαλονίκης, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και στην Εθνική Σχολή Δημόσια Υγείας, με επικέντρωση σε θέματα  Επιδημιολογίας-Μεθοδολογίας έρευνας και Προληπτικής Ιατρικής-Δημόσιας Υγείας. Διατέλεσε Διευθύντρια του ΠΜΣ «Σχεδιασμός και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας» και Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΠΜΣ «Επιδημιολογία – Μεθοδολογία έρευνας στις Βιοϊατρικές Επιστήμες, την Κλινική πράξη και τη Δημόσια υγεία» (2018-2022). Είναι μέλος του Συμβουλίου του Κέντρου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και δια βίου Μάθησης του ΕΚΠΑ (2016-σήμερα) και ένας από τους εκπρόσωπους του ΕΚΠΑ στη θεματική ενότητα της δημόσιας υγείας στο Health Hub του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου των Πολιτών, CIVIS.

Έχει συμμετάσχει ως βασικό μέλος της ερευνητικής ομάδας σε πολυάριθμα ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα στο πεδίο της επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην επιδημιολογία και πρόληψη των χρονίων νοσημάτων, στη διατροφική επιδημιολογία και τη διατροφή στη δημόσια υγεία σε όλα τα στάδια της ζωής.  

Eίναι τακτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής (2017 έως σήμερα) και κύριο μέλος του Συνεργαζόμενου Κέντρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη Διατροφή και την Υγεία. Διατελεί ως Associate Editor στα περιοδικά Public Health Nutrition, Nutrients και Frontiers in Reproductive Health. Είναι αντιπρόεδρος του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής.

Τον Δεκέμβριο του 2022 η βιβλιογραφική βάση PubMed αποδελτίωνε 143 εργασίες της, ενώ η βάση Scopus κατέγραφε 8339 αναφορές με δείκτη Hirsch (Η-index) 51 και η βάση google scholar 12687 αναφορές με Η-index 63.