Ανδρονίκη Νάσκα
Χημικός – Διατροφολόγος
Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Η Α. Νάσκα είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και έχει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διατροφή του Ανθρώπου (King’s College, School of Health and Life Sciences, University of London) και στην Επιδημιολογία (Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ). Υπηρετεί ως Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η Α. Νάσκα είναι Αντιπρόεδρος (Vice-Chair) του Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA), Πρόεδρος (Chair) της ομάδας εργασίας για τον καθορισμό των ανώτατων ορίων πρόσληψης βιταμινών και ιχνοστοιχείων της EFSA και συν-Επικεφαλής του συνεργαζόμενου Κέντρου για τη Διατροφή και την Υγεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Το διδακτικό της έργο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα και το εξωτερικό περιλαμβάνει θέματα επιδημιολογίας-μεθοδολογίας έρευνας, αγωγής υγείας και πρόληψης νοσημάτων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη διατροφική επιδημιολογία και ειδικά στην αξιολόγηση σχέσεων των παραγόντων της διατροφής με την υγεία και μακροζωία. Στο πλαίσιο αυτό συντονίζει και έχει συμμετάσχει/συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα και πολυκεντρικές μελέτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τις διεθνείς επιστημονικές της δημοσιεύσεις, περισσότερες από 310 καταγράφονται στη βάση PubMed (12/2022). Η βάση Thomson Reuters Web of Science καταγράφει περισσότερες από 15.700 βιβλιογραφικές αναφορές στο έργο της και δείκτη Hirsch (H-index) 67.