Νέα

Απώλεια Καθηγήτριας Βικτωρίας Καλαποθάκη

Ανάρτηση: 31/07/2020

Έφυγε σήμερα, 31/7/2020, η Ομότιμη Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής Βικτωρία Καλαποθάκη. Η Καθηγήτρια Καλαποθάκη υπηρέτησε επί δεκαετίες με συνέπεια το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής, το οποίο και διηύθυνε από το 2005 ως το 2008. Στην Ιατρική Σχολή υπηρέτησε επίσης και από τη θέση της Διευθύντριας του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής, Ψυχιατρικής και Νευρολογίας. Η συμβολή της Βικτωρίας Καλαποθάκη στην εκπαίδευση των νέων ιατρών και στον τομέα της πρόληψης των λοιμωδών νοσημάτων υπήρξε σημαντική και πολλοί μαθητές της στελεχώνουν σήμερα φορείς Δημόσιας Υγείας.

Το προσωπικό του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, ως ακαδημαϊκή της οικογένεια, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια μίας Πανεπιστημιακού, την οποία πάντα χαρακτήριζε η αξιοπρέπεια, η υπευθυνότητα και η προσφορά.

Εκ μέρους του Εργαστηρίου,

Π. Δ. Λάγιου

Διάλεξη “Τα μαθηματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2”

Ανάρτηση: 13/07/2020

Την Τετάρτη 15/7/2020 και ώρα 13:15, η Βάνα Σύψα (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ) θα δώσει διάλεξη στο Τμήμα Μαθηματικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα “Τα μαθηματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2”. Η διάλεξη θα γίνει μέσω της πλατφόρμας zoom (https://authgr.zoom.us/j/95428351931).

Συνάντηση εργασίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας “Regional workshop on advancing implementation science on HIV and viral hepatitis in eastern Europe and Central Asia”

Ανάρτηση: 19/02/2020

Στις 10-12 Φεβρουαρίου 2020, διοργανώθηκε στο Βερολίνο από τον Π.Ο.Υ. το “Regional workshop on advancing implementation science on HIV and viral hepatitis in eastern Europe and Central Asia”. Στη συνάντηση συμμετείχε ως προσκεκλημένη ομιλήτρια η Αναπλ. Καθηγήτρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, κ. Βάνα Σύψα. Η κα Σύψα παρουσίασε την εφαρμογή μεθόδων κοινωνικών δικτύων για τον έλεγχο HIV σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου και του δικτύου τους. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν βασίστηκαν σε προγράμματα που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη στρατηγική ελέγχου HIV σε χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (προγράμματα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ HCV-HIV και AΛΕΞΑΝΔΡΟΣ).

Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Π.Ο.Υ για τον μαζικό προσυμπτωματικό έλεγχο

Ανάρτηση: 14/02/2020

Στις 11 και 12/2/2020, πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη η Ευρωπαϊκή Συνάντηση για την Διαλογή (Screening), η οποία οργανώθηκε από το αντίστοιχο Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.). Το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας εκπροσωπήθηκε από τις Καθηγήτριες του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής κ.κ Π. Δ. Λάγιου και Β. Μπενέτου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα οργάνωσης και αξιολόγησης προγραμμάτων μαζικού προσυμπτωματικού ελέγχου χρονίων μη μεταδιδόμενων νοσημάτων που αφορούν όλο το φάσμα της ζωής. Επισημάνθηκε η πολυπλοκότητα, τα ισχυρά σημεία, οι αδυναμίες και οι κίνδυνοι της διαλογής. Στους συνδέσμους που ακολουθούν υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με την οργάνωση προγραμμάτων μαζικού προσυμπτωματικού ελέγχου:

Συμμετοχή του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στη 2η Διεθνή Συνάντηση για τη Διδασκαλία της Επιδημιολογίας

Ανάρτηση: 14/02/2020

Στις 21-22 Ιανουαρίου 2020, έλαβε χώρα στη Ζυρίχη της Ελβετίας η 2η Διεθνής Συνάντηση για τη Διδασκαλία της Επιδημιολογίας (2nd International Meeting on Teaching Epidemiology) που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Επιδημιολογίας, Βιοστατιστικής και Πρόληψης (Institute of Epidemiology, Biostatistics and Prevention) του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια του 1st International Meeting on Teaching Epidemiology (Ιούνιος 2018) που είχε ως αποτελέσμα τον καθορισμό 31 βασικών γνώσεων/δεξιοτήτων που πρέπει να διαθέτουν οι Επιδημιολόγοι που δραστηριοποιούνται στον ακαδημαϊκό χώρο. Κατά τη 2η συνάντηση συζητήθηκε ο βαθμός στο οποίο οι βασικές αυτές γνώσεις/δεξιότητες έχουν ενσωματωθεί στα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών Επιδημιολογίας παγκοσμίως καθώς και οι σχετικές εκπαιδευτικές μέθοδοι που θα πρέπει να υιοθετηθούν.

Το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας κ. Βίκυ Μπενέτου. Με τη ενεργό συμμετοχή του στο διεθνές αυτό δίκτυο Πανεπιστημίων, το Εργαστήριο επιθυμεί να επενδύσει και να συμβάλλει ουσιαστικά στην παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης στην Επιδημιολογία και Μεθοδολογία της Έρευνας τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Ερευνητές του Εργαστηρίου Υγιεινής αναδεικνύουν τα γενετικά χαρακτηριστικά του νέου κορωνοϊού 2019-nCoV

Ανάρτηση: 04/02/2020

Μελέτη που εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ανάδειξε τα γενετικά χαρακτηριστικά του νέου κορωνοϊού 2019-nCoV που ευθύνεται για την επιδημική έκρηξη που ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν στην Κίνα.

Η μελέτη έδειξε ότι ο ιός με τη μεγαλύτερη γενετική ομολογία με τον ιό 2019-nCoV είναι το στέλεχος RaTG13, που απομονώθηκε από νυχτερίδα στην Κίνα. Κατά συνέπεια, τα έως σήμερα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η πιο πιθανή πηγή προέλευσης για τον 2019-nCoV, είναι οι νυχτερίδες, ενώ δεν προκύπτει οποιαδήποτε ένδειξη ότι ο ιός προήλθε από ερπετά. Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη, το γενετικό υλικό του 2019-nCoV δεν είναι αποτέλεσμα πρόσφατης γενετικής ανάμιξης (ανασυνδυασμού) με κάποιον άλλον κορωνοϊό, δηλαδή ο ιός δεν έχει τροποποιηθεί πρόσφατα, πριν την αρχική του μετάδοση στους ανθρώπους.

Η μελέτη με τίτλο: «Full-genome evolutionary analysis of the novel corona virus (2019-nCoV) rejects the hypothesis of emergence as a result of a recent recombination event» εκπονήθηκε από τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Δημήτριο Παρασκευή, την Δρ. Ευαγγελία-Γεωργία Κωστάκη και τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Γκίκα Μαγιορκίνη από το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Πατρών και Αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Γεώργιο Παναγιωτακόπουλο, τον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Κρήτης κ. Γεώργιο Σουρβίνο και τον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Σωτήριο Τσιόδρα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Infection Genetics and Evolution
(https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1567134820300447)
ενώ είναι προσβάσιμη και στην ιστοσελίδα bioRxiv
(https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.01.26.920249v1)

 

Σχετικές ανακοινώσεις δημοσιεύτηκαν και σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους:

https://www.cnn.gr/news/ellada/story/205690/neos-koronaios-ellines-epistimones-apokalyptoyn-apo-poy-proilthe-o-2019-ncov-anelysan-to-gonidioma

https://www.kathimerini.gr/1062481/article/ygeia/ygeia-epikairothta/ellhnes-episthmones-oi-nyxterides-h-pio-pi8anh-phgh-proeleyshs-toy-neoy-korwnoioy

https://www.skai.gr/news/ygeia/ti-lene-oi-ellines-epistimones-gia-ton-koronoiota-genetika-xaraktiristika-tou

https://www.reader.gr/news/ygeia/318758/ellines-epistimones-vrikan-ti-syndesi-toy-koronaioy-me-tis-nyhterides

https://www.real.gr/ygeia/arthro/elliniki_meleti_gia_tin_anadeiksi_ton_genetikon_xaraktiristikon_tou_neou_koronoiou_pio_pithani_pigi_proeleusis_oi_nyxterides-606326/

https://virus.com.gr/ereyna-ellinon-epistimonon-gia-ton-koronoio/

http://newpost.gr/ygeia/5e31949c794c109e661edd9b/elliniki-meleti-oi-nyhterides-i-pio-pithani-pigi-proeleysis-toy-koronoioy

https://www.healthreportaz.gr/30321/meleti-ellinon-loimoxiologon-deichnei-pos-o-koronaios-proilthe-apo-tis-nychterides/

https://www.tovima.gr/2020/02/01/society/koronoios-elliniki-meleti-deixnei-tin-pigi-tou-kakou/

Εκδήλωση του ΠΜΣ Βιοστατιστικής στη μνήμη της καθηγήτριας Χριστίνας Μπάμια

Ανάρτηση: 03/12/2019

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από την απώλεια της Αναπλ. Καθηγήτριας Χριστίνας Μπάμια, το ΠΜΣ Βιοστατιστικής οργανώνει εκδήλωση στη μνήμη της στις 16/12/2019, 16:00-18:00, στο αμφιθέατρο Φυσιολογίας. Συνημμένη θα βρείτε την πρόσκληση της Προέδρου του ΠΜΣ Καθηγήτριας κ. Κλέας Κατσουγιάννη, των μελών της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής και των διδασκόντων του ΠΜΣ, με λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Πρόσκληση

Παρουσίαση Ευρωπαϊκών τιμών αναφοράς πρόσληψης νατρίου στο 13ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής

Ανάρτηση: 03/12/2019

Στο πλαίσιο του 13ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Διατροφής (13th European Nutrition Conference, FENS 2019) η Αναπλ. Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας κ. Ανδρονίκη Νάσκα παρουσίασε τις Ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς πρόσληψης νατρίου για τον γενικό πληθυσμό. Ως αντιπρόεδρος του πάνελ «Διατροφής, Καινοφανών Τροφίμων και Διατροφικών Αλλεργιών» της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τον καθορισμό τιμών αναφοράς μετάλλων και ιχνοστοιχείων, και συντάκτης (rapporteur) της σχετικής γνωμοδότησης, η κ. Νάσκα συντόνισε τη συστηματική ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας και την αξιολόγηση των ευρημάτων που οδήγησαν στον καθορισμό των 2g ως ασφαλή και επαρκή ημερήσια πρόσληψη νατρίου.

Την έκθεση για τις τιμές αναφοράς πρόσληψης νατρίου θα βρείτε εδώ:

[https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/5778]

και σχετικές αναφορές στον ιστότοπο της EFSA:

[https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/updating-drvs-job-done-after-10-years-and-34-nutrients]

Αναφορά της παρουσίασης στον ηλεκτρονικό τύπο θα δείτε εδώ:

[https://www.nutraingredients.com/Article/2019/11/12/EFSA-toils-to-establish-safe-and-adequate-sodium-levels]

Δράση για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού

Ανάρτηση: 18/11/2019

Tο Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο εμπορικό κέντρο Athens Mall στο Μαρούσι δράση για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού. Η δράση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής με την επιστημονική υποστήριξη του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής. Το σύνθημα της δράσης ήταν Μητρικός Θηλασμός: ζεστή αγκαλιά, υγιεινός τρόπος ζωής. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των προσερχομένων για τη σημασία και τα οφέλη του μητρικού θηλασμού και δόθηκε έντυπο φυλλάδιο και συνοδευτικό υλικό. Έγκυες και νέες μητέρες είχαν την ευκαιρία να ρωτήσουν και να ενημερωθούν για σχετικά θέματα που τις απασχολούν. Υπεύθυνη της δράσης για το Εργαστήριο ήταν η Αναπλ. Καθηγήτρια και παιδίατρος κ. Βίκυ Μπενέτου, ενώ ενεργά συνέβαλαν και οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες του Εργαστηρίου κ.κ. Κατερίνα Νιφόρου, ιατρός και Κρυσταλλία Νιφόρου, διατροφολόγος.

Η δράση είχε την στήριξη του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής και πλαισιώθηκε από μέλη του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Μητρικού Θηλασμού» που βοήθησαν ουσιαστικά στην επιτυχία της.

Υποτροφία ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. σε υποψήφιο διδάκτορα του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής

Ανάρτηση: 08/11/2019

Στο πλαίσιο της «2ης Προκήρυξης Υποτροφιών ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για Υποψήφιους Διδάκτορες», ο κ. Χαράλαμπος Σιώτος έλαβε υποτροφία για τη διατριβή του με θέμα «Παράγοντες επιλογής θεραπείας και προγνωστικοί παράγοντες στη χειρουργική αντιμετώπιση/αποκατάσταση των ασθενών με καρκίνο του μαστού». Σκοπός της διατριβής είναι η ταυτοποίηση των παραγόντων που επηρεάζουν την επιλογή του τύπου χειρουργικής επέμβασης και επικουρικής θεραπείας στον καρκίνο του μαστού. Μελετάται επίσης το αν και με ποιόν τρόπο οι θεραπευτικές επιλογές και οι παράγοντες που τις επηρεάζουν σχετίζονται με την επιβίωση των ασθενών μετά την πλαστική αποκατάσταση του μαστού. Η διατριβή πραγματοποιείται στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής σε συνεργασία με το Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής του Παν/μίου Johns Hopkins των ΗΠΑ. Επιβλέπεται από την Καθηγήτρια κ. Π. Δ. Λάγιου, με συνεπιβλέποντες την Αναπλ. Καθηγήτρια κ. Α. Νάσκα και τον Αναπλ. Καθηγητή του Παν/μίου Johns Hopkins Dr. G.D. Rosson.