Νέα
Προβολή άρθρου

Παρουσίαση Ευρωπαϊκών τιμών αναφοράς πρόσληψης νατρίου στο 13ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής

Ανάρτηση: 03/12/2019

Στο πλαίσιο του 13ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Διατροφής (13th European Nutrition Conference, FENS 2019) η Αναπλ. Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας κ. Ανδρονίκη Νάσκα παρουσίασε τις Ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς πρόσληψης νατρίου για τον γενικό πληθυσμό. Ως αντιπρόεδρος του πάνελ «Διατροφής, Καινοφανών Τροφίμων και Διατροφικών Αλλεργιών» της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τον καθορισμό τιμών αναφοράς μετάλλων και ιχνοστοιχείων, και συντάκτης (rapporteur) της σχετικής γνωμοδότησης, η κ. Νάσκα συντόνισε τη συστηματική ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας και την αξιολόγηση των ευρημάτων που οδήγησαν στον καθορισμό των 2g ως ασφαλή και επαρκή ημερήσια πρόσληψη νατρίου.

Την έκθεση για τις τιμές αναφοράς πρόσληψης νατρίου θα βρείτε εδώ:

[https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/5778]

και σχετικές αναφορές στον ιστότοπο της EFSA:

[https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/updating-drvs-job-done-after-10-years-and-34-nutrients]

Αναφορά της παρουσίασης στον ηλεκτρονικό τύπο θα δείτε εδώ:

[https://www.nutraingredients.com/Article/2019/11/12/EFSA-toils-to-establish-safe-and-adequate-sodium-levels]

Προβολή άρθρου

Δράση για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού

Ανάρτηση: 18/11/2019

Tο Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο εμπορικό κέντρο Athens Mall στο Μαρούσι δράση για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού. Η δράση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής με την επιστημονική υποστήριξη του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής. Το σύνθημα της δράσης ήταν Μητρικός Θηλασμός: ζεστή αγκαλιά, υγιεινός τρόπος ζωής. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των προσερχομένων για τη σημασία και τα οφέλη του μητρικού θηλασμού και δόθηκε έντυπο φυλλάδιο και συνοδευτικό υλικό. Έγκυες και νέες μητέρες είχαν την ευκαιρία να ρωτήσουν και να ενημερωθούν για σχετικά θέματα που τις απασχολούν. Υπεύθυνη της δράσης για το Εργαστήριο ήταν η Αναπλ. Καθηγήτρια και παιδίατρος κ. Βίκυ Μπενέτου, ενώ ενεργά συνέβαλαν και οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες του Εργαστηρίου κ.κ. Κατερίνα Νιφόρου, ιατρός και Κρυσταλλία Νιφόρου, διατροφολόγος.

Η δράση είχε την στήριξη του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής και πλαισιώθηκε από μέλη του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Μητρικού Θηλασμού» που βοήθησαν ουσιαστικά στην επιτυχία της.

Προβολή άρθρου

Υποτροφία ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. σε υποψήφιο διδάκτορα του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής

Ανάρτηση: 08/11/2019

Στο πλαίσιο της «2ης Προκήρυξης Υποτροφιών ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για Υποψήφιους Διδάκτορες», ο κ. Χαράλαμπος Σιώτος έλαβε υποτροφία για τη διατριβή του με θέμα «Παράγοντες επιλογής θεραπείας και προγνωστικοί παράγοντες στη χειρουργική αντιμετώπιση/αποκατάσταση των ασθενών με καρκίνο του μαστού». Σκοπός της διατριβής είναι η ταυτοποίηση των παραγόντων που επηρεάζουν την επιλογή του τύπου χειρουργικής επέμβασης και επικουρικής θεραπείας στον καρκίνο του μαστού. Μελετάται επίσης το αν και με ποιόν τρόπο οι θεραπευτικές επιλογές και οι παράγοντες που τις επηρεάζουν σχετίζονται με την επιβίωση των ασθενών μετά την πλαστική αποκατάσταση του μαστού. Η διατριβή πραγματοποιείται στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής σε συνεργασία με το Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής του Παν/μίου Johns Hopkins των ΗΠΑ. Επιβλέπεται από την Καθηγήτρια κ. Π. Δ. Λάγιου, με συνεπιβλέποντες την Αναπλ. Καθηγήτρια κ. Α. Νάσκα και τον Αναπλ. Καθηγητή του Παν/μίου Johns Hopkins Dr. G.D. Rosson.

Προβολή άρθρου

Διάλεξη του Αναπλ. Καθηγητή Nicola Orsini του Παν/μίου Karolinska με θέμα: «Connecting the observed data is not a dose-response meta-analysis»

Ανάρτηση: 30/10/2019

Στις 29/10/2019, επισκέφθηκε το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, ο Αναπλ. Καθηγητής Ιατρικής Στατιστικής του Τμήματος Επιστημών Δημόσιας Υγείας (Dept. of Public Health Sciences), του Karolinska Institutet, Dr. Nicola Orsini. Ο Dr. Orsini έδωσε διάλεξη με θέμα «Connecting the observed data is not a dose-response meta-analysis» και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές κατά την επιλογή του μοντέλου δόσης-απόκρισης στις μετα-αναλύσεις. Η επίσκεψη του Dr. Orsini πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας του με την Αναπλ. Καθηγήτρια κ. Ανδρονίκη Νάσκα σε Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα που αφορά στην ανάπτυξη νέων μεθόδων μετα-ανάλυσης δόσης-απόκρισης για τη σύνθεση αποτελεσμάτων ερευνών διατροφικής παρέμβασης.

Προβολή άρθρου

Επίσκεψη φοιτητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα των ΗΠΑ στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ

Ανάρτηση: 12/06/2019

Στις 11/6/2019, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη φοιτητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα των ΗΠΑ στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής εκλήθη να εκπροσωπήσει τη Σχολή και να παρουσιάσει ενδεικτικά ερευνητικές του δραστηριότητες. Η εκδήλωση συντονίστηκε από τη Γραμματέα της Σχολής, Δρ. Ελένη Βασιλοπούλου. Οι αναπληρώτριες καθηγήτριες κ.κ. Α. Νάσκα και Β. Σύψα παρουσίασαν θέματα διατροφικής επιδημιολογίας και επιδημιολογίας λοιμωδών νοσημάτων, αντίστοιχα, ενώ η συνεργάτις του Εργαστηρίου 5ετης φοιτήτρια κ. Λ. Μπούνου συζήτησε την οπτική του φοιτητή της Ιατρικής Αθηνών. Με τη φροντίδα της Γραμματείας (κ. Μ. Διαμαντή), ακολούθησε επίσκεψη των φοιτητών σε μουσεία της Σχολής.

Προβολή άρθρου

Διάλεξη του Καθηγητή Frank Hu του Παν/μίου Harvard με θέμα: «Optimal Nutrition for Personalized, Population, and Planetary Health»

Ανάρτηση: 11/06/2019

Στις 6/6/2019, επισκέφθηκε το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, ο Διευθυντής του Τμήματος Διατροφής του Παν/μίου Harvard, Καθηγητής Frank Hu. Ο Καθηγητής Hu έδωσε διάλεξη με θέμα «Optimal Nutrition for Personalized, Population, and Planetary Health» και αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στα πεδία της διατροφής ακριβείας και διατροφής στη δημόσια υγεία, στο πλαίσιο της οικολογικά συμβατής και βιώσιμης παραγωγής τροφίμων. Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Καθηγητής Hu είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και να ανταλλάξει απόψεις με το επιστημονικό προσωπικό και τους φοιτητές του Εργαστηρίου και της Ιατρικής Σχολής, καθώς και με συνεργάτες άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Προβολή άρθρου

Επίσκεψη του Department of Public Health & Social Work, University of Missouri στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής

Ανάρτηση: 24/05/2019

Την Πέμπτη 23 Μαΐου 2019, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη φοιτητών και καθηγητών του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου του Μισσούρι των ΗΠΑ στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής. Οι επισκέπτες καθηγητές και φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για δραστηριότητες του Εργαστηρίου στο χώρο της επιδημιολογίας, προληπτικής ιατρικής και δημόσιας υγείας και να παρακολουθήσουν μία σειρά διαλέξεων από το διδακτικό προσωπικό του Εργαστηρίου. Το πρόγραμμα των διαλέξεων θα το βρείτε εδώ.

Προβολή άρθρου

Διαδραστικό σεμινάριο «Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε γιατρός για το μητρικό θηλασμό»

Ανάρτηση: 22/05/2019

Στις 17 Μαΐου 2019, πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής διαδραστικό σεμινάριο με θέμα: «Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε γιατρός για το μητρικό θηλασμό». Το σεμινάριο διοργανώθηκε από το Συνεργαζόμενο Κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη Διατροφή και την Υγεία (WHO Collaborating Center for Nutrition and Health) που εδρεύει στο Εργαστήριο σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Οι Φίλοι του Μητρικού Θηλασμού», με τη συντονιστική ευθύνη της Αναπλ. Καθηγήτριας και παιδιάτρου κ. Βίκυς Μπενέτου.

Στόχοι του σεμιναρίου ήταν η ευαισθητοποίηση των 4ετών φοιτητών της Ιατρικής για τη σημασία του μητρικού θηλασμού στην υγεία του παιδιού και του μελλοντικού ενήλικα καθώς και η συνειδητοποίηση του σημαντικού ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν οι ιατροί, ανεξαρτήτως ειδικότητας, στην προαγωγή του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας. Εκπαιδευτές ήταν διακεκριμένοι και έμπειροι επιστήμονες στο χώρο του μητρικού θηλασμού και της βρεφικής διατροφής. Το πρόγραμμα του σεμιναρίου και τον κατάλογο των εκπαιδευτών μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

Προβολή άρθρου

Νέο πρόγραμμα διερεύνησης επιδημιών HIV και ηπατίτιδας C σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών

Ανάρτηση: 21/05/2019

Στο πλαίσιο της Πράξης «Υποστήριξη ερευνητών με έμφαση στους νέους ερευνητές – Β΄ κύκλος» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» (ΕΣΠΑ 2014-2020), επιλέχθηκε για χρηματοδότηση η πρόταση με τίτλο «Διερεύνηση της επιδημίας HIV και ηπατίτιδας C στον πληθυσμό των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών στην Ελλάδα και ανάδειξη των αποτελεσματικότερων παρεμβάσεων με εφαρμογή μαθηματικών μοντέλων και μεθόδων μοριακής επιδημιολογίας» που υποβλήθηκε από ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου μας.

Η ομάδα περιλαμβάνει τους Αναπλ. Καθηγητές κ.κ. Βάνα Σύψα (Ακαδημαϊκή Σύμβουλο) και Δημήτρη Παρασκευή (Αναπληρωτή Ακαδημαϊκό Σύμβουλο), και τους νέους ερευνητές κ.κ. Βάλια Κωστάκη και Σωτήρη Ρούσσος, υποψήφιους διδάκτορες του Εργαστηρίου μας.

Σημειώνεται ότι, με βάση τη βαθμολογία που έλαβε, η πρόταση κατατάχθηκε 54η σε σύνολο 398 που υποβλήθηκαν στο πεδίο «Ιατρικές και Βιολογικές Επιστήμες». Επίσης κατατάχθηκε 4η στις 14 προτάσεις από το ΕΚΠΑ που προκρίθηκαν στο πεδίο αυτό.

Προβολή άρθρου

45o Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο
Εφαρμοσμένο κλινικό φροντιστήριο «Μεθοδολογία έρευνας και συγγραφής εργασιών»

Ανάρτηση: 20/05/2019

Στο πλαίσιο του 45ου Ετήσιου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου, το Σάββατο 18 Μαΐου 2019, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, από το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Εφαρμοσμένο Κλινικό Φροντιστήριο με τίτλο «Μεθοδολογία έρευνας και συγγραφής εργασιών».

Το πρόγραμμα του φροντιστηρίου θα το βρείτε εδώ. Το Φροντιστήριο μαγνητοσκοπήθηκε και θα αναρτηθεί στον ιστότοπο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.