Νέα
Προβολή άρθρου

Διάλεξη της Καθηγήτριας κ. Ανδρονίκης Νάσκα στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ΗΠΑ

Ανάρτηση: 10/05/2023

Ανδρονίκη Νάσκα

Στις 10/5/2023, η Καθηγήτρια κ. Ανδρονίκη Νάσκα ήταν προσκεκλημένη ομιλήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας (Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ. Η κ. Νάσκα έδωσε διάλεξη με τίτλο «Health impacts and recent progress on the Mediterranean Diet» στο πλαίσιο σεμιναρίων σε θέματα διατροφής. Τη διάλεξη παρακολούθησαν το διδακτικό προσωπικό και μεταπτυχιακοί φοιτητές της Σχολής και ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση.

Προβολή άρθρου

Ομιλία της Καθηγήτριας κ. Β. Σύψα σε εκδήλωση του Ιδρύματος Ευγενίδου

Ανάρτηση: 21/03/2023

Προβολή άρθρου

Ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμόπληκτους πληθυσμούς στην Τουρκία και τη Συρία

Ανάρτηση: 21/02/2023

Τo προσωπικό και οι συνεργάτες του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληγέντες συνανθρώπους μας από τους σεισμούς στην Τουρκία και στη Συρία, συνεισέφεραν κλινοσκεπάσματα, ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη προσωπικής υγιεινής, στο πλαίσιο της σχετικής έκκλησης του ΕΚΠΑ. Η συλλογή του υλικού οργανώθηκε και συντονίστηκε από την Δρ. Έλενα Ριζά και η παράδοση έγινε τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023 στο σημείο συλλογής του ΕΚΠΑ στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Από αριστερά: Α. Φραντζή, Ε. Ριζά, Σ. Τρύπου, Ν. Δημήτρουλας, Μ. Νάσση.

Προβολή άρθρου

Υποτροφία ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. σε υποψήφια διδάκτορα του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής

Ανάρτηση: 13/01/2023

Στο πλαίσιο της «4ης Προκήρυξης Υποτροφιών ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για Υποψήφιους Διδάκτορες», η κ. Βασιλική Έγγελη έλαβε υποτροφία για τη διατριβή της με θέμα «Μαθηματικά μοντέλα για τη μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων με χρήση δεδομένων κοινωνικών επαφών». Με βάση τον Πίνακα Οριστικής Κατάταξης των Αιτήσεων της Επιστημονικής Περιοχής Ε.Π. 3. «Επιστήμες Ζωής» κατά φθίνουσα συνολική βαθμολογία, η αίτηση κατατάχθηκε 10η σε σύνολο 223 αιτήσεων και βαθμολογήθηκε από την Επιτροπή Αξιολόγησης με 94/100 (Άριστη).

Σκοπός της διατριβής είναι η αποτύπωση των κοινωνικών επαφών καθώς και της «ανάμειξης» μεταξύ των ηλικιακών ομάδων του πληθυσμού της Ελλάδας σε περιόδους χωρίς πανδημία και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης καθώς και σε περιόδους με μέτρα. Στόχος επίσης είναι να αναπτυχθούν μαθηματικά μοντέλα που θα λαμβάνουν υπόψη τις κοινωνικές επαφές μεταξύ των ηλικιακών ομάδων του πληθυσμού. Τα μοντέλα αυτά θα επιτρέπουν την εκτίμηση της πορείας μίας επιδημίας από υπάρχοντα ή αναδυόμενα λοιμώδη νοσήματα και της επίδρασης διαφόρων παρεμβάσεων (μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, έλεγχος και απομόνωση κρουσμάτων, εμβόλιο, θεραπεία). Στο πλαίσιο της διατριβής τα παραπάνω μοντέλα αναμένεται να εφαρμοστούν ειδικά στην πανδημία COVID-19 για την εκτίμηση της επίδρασης παρεμβάσεων που εφαρμόστηκαν στη διάρκειά της στην Ελλάδα.

Επιβλέπουσα της διατριβής είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Βάνα Σύψα.

Προβολή άρθρου

Συμμετοχή του Συνεργαζόμενου Κέντρου του ΠΟΥ για τη Διατροφή και την Υγεία του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΠΟΥ για τα χρόνια νοσήματα

Ανάρτηση: 01/12/2022

 Από αριστερά προς τα δεξιά: Καθηγήτρια Β. Μπενέτου και Καθηγήτρια Α. Νάσκα

Το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, ως συνεργαζόμενο κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη Διατροφή και την Υγεία, συμμετείχε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα υπό τον συντονισμό  του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Χρονίων Νοσημάτων με θέμα «Training Course on Noncommunicable Diseases 2022– Surveillance, Implementation and Evaluation». Το πρόγραμμα, που απευθύνεται κυρίως σε επιστήμονες στην αρχή της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, αποτελείται από 15 θεματικές ενότητες και πραγματοποιείται διαδικτυακά (6/10/22 έως 2/3/2023) με τη συμμετοχή εκπαιδευτών από συνεργαζόμενα κέντρα του ΠΟΥ και άλλους συνεργαζόμενους Οργανισμούς και Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. To Εργαστήριο εκπροσωπήθηκε από τις Καθηγήτριες και Αναπληρώτριες Επικεφαλής του Συνεργαζόμενου Κέντρου του ΠΟΥ, κ.κ. Β. Μπενέτου και Α. Νάσκα. Η Καθηγήτρια κ. Μπενέτου συμμετείχε στη θεματική ενότητα «Breastfeeding and NCD risk later in life» με θέματα σχετικά με τον μητρικό θηλασμό και τη σημασία του για την πρόληψη των χρονίων νοσημάτων στην ενήλικο ζωή. Η Καθηγήτρια κ. Νάσκα συμμετείχε στη θεματική ενότητα «Four by Four: Examining the main four risk factors for the most prevalent NCDs» όπου ανέλυσε τη σχέση επιλογών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας με την υγεία. Το πρόγραμμα, υλοποιείται στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός δικτύου ανταλλαγής γνώσεων και ισχυροποίησης των συνεργασιών μεταξύ των συνεργαζόμενων κέντρων του ΠΟΥ και προβλέπεται να επαναλαμβάνεται ετησίως.

Προβολή άρθρου

Συνεργασία EFSA – Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής για τη διαχείριση και διαμόρφωση των Εθνικών Διατροφικών Ερευνών στην ΕΕ

Ανάρτηση: 17/10/2022

 Από αριστερά προς τα δεξιά: Κ. Νιφόρου, Ε. Βαλάνου, Ν. Κόφφας και Καθηγήτρια Α. Νάσκα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA) ανέθεσε, μετά από διαγωνισμό, στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής τη διαχείριση των δεδομένων των εθνικών διατροφικών ερευνών Κρατών Μελών και υπό ένταξη χωρών (βλ. The EFSA Comprehensive European Food Consumption Database) και τη διαμόρφωση της νέας μεθοδολογίας διεξαγωγής και ανάλυσης ερευνών διατροφής στα Κράτη-Μέλη. Το έργο συντονίζεται από την Καθ. Ανδρονίκη Νάσκα. Στην ομάδα συμμετέχουν οι Ελισάβετ Βαλάνου, διατροφολόγος, Κρυσταλλία Νιφόρου, διατροφολόγος και Νικόλαος Κόφφας, μαθηματικός με ειδίκευση στη διαχείριση βάσεων δεδομένων. Υποστήριξη σε θέματα διαμόρφωσης πινάκων σύνθεσης τροφίμων παρέχει η κ. Ευθυμία Βασιλοπούλου, Τεχνολόγος Τροφίμων ΙΔΑΧ του Εργαστηρίου.

Προβολή άρθρου

Η Αναπλ. Καθηγήτρια Εύη Σαμόλη προσκεκλημένη ομιλήτρια του Παν/μίου Yale

Ανάρτηση: 10/10/2022

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Εργαστηρίου μας κα Εύη Σαμόλη είναι προσκεκλημένη ομιλήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022. Η ομιλία της με τίτλο “Air pollution health effects under climate change: a complex interaction with various pathways” απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και στο προσωπικό του Κέντρου για την Κλιματική Αλλαγή και την Υγεία του Παν/μίου Yale.

 

Προβολή άρθρου

Πρόσκληση σε Διάλεξη 22/9/2022 – “Algorithms for recombination detection with an application to SARS-CoV-2”

Ανάρτηση: 19/09/2022

 

https://uoa.webex.com/uoa/j.php?MTID=mee4a023f7c79565d58082eb520312a41

Meeting number: 2734 350 7941

Password: XuRjnGpH463

Προβολή άρθρου

10η Πανελλήνια Συνάντηση Aids, Ηπατίτιδες & Αναδυόμενα νοσήματα / 22-24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Ανάρτηση: 12/09/2022

Δείτε εδώ το επιστημονικό πρόγραμμα της συνάντησης.

Προβολή άρθρου

Δράση για την προώθηση του εμβολιασμού κατά της COVID-19 και την ασφαλή επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση

Ανάρτηση: 13/10/2021

Το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, ως μέλος του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, συμμετέχει ενεργά σε δράση ευαισθητοποίησης των φοιτητών για τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2.

Η δράση αφορά την δημιουργία μηνυμάτων με την μορφή αυτοκόλλητων (stickers), όπως: «Εμβολιάστηκα, φοιτητική ζωή σου’ ρχομαι», «Εμβόλιο το καλύτερο πάσο», σχεδιασμένων για χρήση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους ίδιους τους φοιτητές, και όχι μόνο. Τα μηνύματα επιδιώκουν την ενίσχυση του μηνύματος ότι ο  εμβολιασμός αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα όπλα που διαθέτουμε για την προστασία της δια ζώσης εκπαίδευσης και την ασφαλή επιστροφή στη φοιτητική ζωή.

Παράλληλα το Εργαστήριό μας συμμετέχει σε δράση ευαισθητοποίησης των ενηλίκων με την κυκλοφορία του τηλεοπτικού μηνύματος (spot) «Εμβολιαζόμαστε-νοιαζόμαστε για να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά» παρακινώντας τους ενήλικες που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί να το πράξουν για να προστατεύσουν όχι μόνο την υγεία τους αλλά και την υγεία των παιδιών που δεν μπορούν ακόμα να εμβολιαστούν. Tο τηλεοπτικό σποτ μπορείτε να το δείτε εδώ