Νέα

Δράση για την προώθηση του εμβολιασμού κατά της COVID-19 και την ασφαλή επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση

Ανάρτηση: 13/10/2021

Το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, ως μέλος του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, συμμετέχει ενεργά σε δράση ευαισθητοποίησης των φοιτητών για τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2.

Η δράση αφορά την δημιουργία μηνυμάτων με την μορφή αυτοκόλλητων (stickers), όπως: «Εμβολιάστηκα, φοιτητική ζωή σου’ ρχομαι», «Εμβόλιο το καλύτερο πάσο», σχεδιασμένων για χρήση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους ίδιους τους φοιτητές, και όχι μόνο. Τα μηνύματα επιδιώκουν την ενίσχυση του μηνύματος ότι ο  εμβολιασμός αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα όπλα που διαθέτουμε για την προστασία της δια ζώσης εκπαίδευσης και την ασφαλή επιστροφή στη φοιτητική ζωή.

Παράλληλα το Εργαστήριό μας συμμετέχει σε δράση ευαισθητοποίησης των ενηλίκων με την κυκλοφορία του τηλεοπτικού μηνύματος (spot) «Εμβολιαζόμαστε-νοιαζόμαστε για να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά» παρακινώντας τους ενήλικες που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί να το πράξουν για να προστατεύσουν όχι μόνο την υγεία τους αλλά και την υγεία των παιδιών που δεν μπορούν ακόμα να εμβολιαστούν. Tο τηλεοπτικό σποτ μπορείτε να το δείτε εδώ

   

How to Communicate Data in a Pandemic

Ανάρτηση: 19/02/2021

REGISTRATION – HERE

Διαδικτυακή ημερίδα «Η πορεία της πανδημίας COVID-19 και οι προοπτικές που δημιουργούνται με τον εμβολιασμό»

Ανάρτηση: 19/02/2021

Την Παρασκευή 15/1/2021 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Η πορεία της πανδημίας COVID-19 και οι προοπτικές που δημιουργούνται με τον εμβολιασμό». Mέλη ΔΕΠ του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, ως μέλη του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, συμμετείχαν ενεργά στην οργάνωση και το επιστημονικό πρόγραμμα της ημερίδας.Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την ημερίδα ή επιμέρους παρουσιάσεις των ομιλητών στον ιστότοπο https://www.conferre.tv/covid19vaccine.

Επίσης, εδώ μπορείτε να βρείτε το δελτίο τύπου με αναφορά στα βασικά σημεία των ομιλιών.

Χρηματοδότηση από το ΕΛΙΔΕΚ ερευνητικού προγράμματος που προκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

Ανάρτηση: 13/11/2020

Το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Λειτουργικότητα και Δραστηριότητα του Ενδογενούς Ρετροϊού Κ» με επιστημονικό υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας κ. Γκίκα Μαγιορκίνη επελέγη για χρηματοδότηση από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνα και Καινοτομίας στο πλαίσιο της δράσης «Αίεν Αριστεύειν – Θεόδωρος Παπάζογλου». Η δράση αφορά χρηματοδότηση-γέφυρα ερευνητικών έργων που κατετάγησαν στην κατηγορία Α κατά την αξιολόγησή τους από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council – ERC), δηλαδή επρόκειτο να χρηματοδοτηθούν, αλλά δεν έτυχαν χρηματοδότησης λόγω περιορισμών του προϋπολογισμού.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει δύο χρόνια και θα μελετήσει αν ένας τρίτος ανθρώπινος ρετροϊός, μετά τον ιό του ανθρώπινου λεμφώματος (HTLV) και τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), εξακολουθεί να πολλαπλασιάζεται στους σύγχρονους ανθρώπους. Οι ενδεχόμενες συνέπειες για την κλινική πράξη σχετίζονται με τη θωράκιση και ασφάλεια των θεραπειών που αναπτύσσονται με βλαστοκύτταρα.

Απώλεια Καθηγήτριας Βικτωρίας Καλαποθάκη

Ανάρτηση: 31/07/2020

Έφυγε σήμερα, 31/7/2020, η Ομότιμη Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής Βικτωρία Καλαποθάκη. Η Καθηγήτρια Καλαποθάκη υπηρέτησε επί δεκαετίες με συνέπεια το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής, το οποίο και διηύθυνε από το 2005 ως το 2008. Στην Ιατρική Σχολή υπηρέτησε επίσης και από τη θέση της Διευθύντριας του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής, Ψυχιατρικής και Νευρολογίας. Η συμβολή της Βικτωρίας Καλαποθάκη στην εκπαίδευση των νέων ιατρών και στον τομέα της πρόληψης των λοιμωδών νοσημάτων υπήρξε σημαντική και πολλοί μαθητές της στελεχώνουν σήμερα φορείς Δημόσιας Υγείας.

Το προσωπικό του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, ως ακαδημαϊκή της οικογένεια, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια μίας Πανεπιστημιακού, την οποία πάντα χαρακτήριζε η αξιοπρέπεια, η υπευθυνότητα και η προσφορά.

Εκ μέρους του Εργαστηρίου,

Π. Δ. Λάγιου

Διάλεξη “Τα μαθηματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2”

Ανάρτηση: 13/07/2020

Την Τετάρτη 15/7/2020 και ώρα 13:15, η Βάνα Σύψα (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ) θα δώσει διάλεξη στο Τμήμα Μαθηματικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα “Τα μαθηματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2”. Η διάλεξη θα γίνει μέσω της πλατφόρμας zoom (https://authgr.zoom.us/j/95428351931).

Συνάντηση εργασίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας “Regional workshop on advancing implementation science on HIV and viral hepatitis in eastern Europe and Central Asia”

Ανάρτηση: 19/02/2020

Στις 10-12 Φεβρουαρίου 2020, διοργανώθηκε στο Βερολίνο από τον Π.Ο.Υ. το “Regional workshop on advancing implementation science on HIV and viral hepatitis in eastern Europe and Central Asia”. Στη συνάντηση συμμετείχε ως προσκεκλημένη ομιλήτρια η Αναπλ. Καθηγήτρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, κ. Βάνα Σύψα. Η κα Σύψα παρουσίασε την εφαρμογή μεθόδων κοινωνικών δικτύων για τον έλεγχο HIV σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου και του δικτύου τους. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν βασίστηκαν σε προγράμματα που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη στρατηγική ελέγχου HIV σε χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (προγράμματα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ HCV-HIV και AΛΕΞΑΝΔΡΟΣ).

Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Π.Ο.Υ για τον μαζικό προσυμπτωματικό έλεγχο

Ανάρτηση: 14/02/2020

Στις 11 και 12/2/2020, πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη η Ευρωπαϊκή Συνάντηση για την Διαλογή (Screening), η οποία οργανώθηκε από το αντίστοιχο Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.). Το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας εκπροσωπήθηκε από τις Καθηγήτριες του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής κ.κ Π. Δ. Λάγιου και Β. Μπενέτου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα οργάνωσης και αξιολόγησης προγραμμάτων μαζικού προσυμπτωματικού ελέγχου χρονίων μη μεταδιδόμενων νοσημάτων που αφορούν όλο το φάσμα της ζωής. Επισημάνθηκε η πολυπλοκότητα, τα ισχυρά σημεία, οι αδυναμίες και οι κίνδυνοι της διαλογής. Στους συνδέσμους που ακολουθούν υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με την οργάνωση προγραμμάτων μαζικού προσυμπτωματικού ελέγχου:

Συμμετοχή του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στη 2η Διεθνή Συνάντηση για τη Διδασκαλία της Επιδημιολογίας

Ανάρτηση: 14/02/2020

Στις 21-22 Ιανουαρίου 2020, έλαβε χώρα στη Ζυρίχη της Ελβετίας η 2η Διεθνής Συνάντηση για τη Διδασκαλία της Επιδημιολογίας (2nd International Meeting on Teaching Epidemiology) που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Επιδημιολογίας, Βιοστατιστικής και Πρόληψης (Institute of Epidemiology, Biostatistics and Prevention) του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια του 1st International Meeting on Teaching Epidemiology (Ιούνιος 2018) που είχε ως αποτελέσμα τον καθορισμό 31 βασικών γνώσεων/δεξιοτήτων που πρέπει να διαθέτουν οι Επιδημιολόγοι που δραστηριοποιούνται στον ακαδημαϊκό χώρο. Κατά τη 2η συνάντηση συζητήθηκε ο βαθμός στο οποίο οι βασικές αυτές γνώσεις/δεξιότητες έχουν ενσωματωθεί στα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών Επιδημιολογίας παγκοσμίως καθώς και οι σχετικές εκπαιδευτικές μέθοδοι που θα πρέπει να υιοθετηθούν.

Το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας κ. Βίκυ Μπενέτου. Με τη ενεργό συμμετοχή του στο διεθνές αυτό δίκτυο Πανεπιστημίων, το Εργαστήριο επιθυμεί να επενδύσει και να συμβάλλει ουσιαστικά στην παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης στην Επιδημιολογία και Μεθοδολογία της Έρευνας τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Ερευνητές του Εργαστηρίου Υγιεινής αναδεικνύουν τα γενετικά χαρακτηριστικά του νέου κορωνοϊού 2019-nCoV

Ανάρτηση: 04/02/2020

Μελέτη που εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ανάδειξε τα γενετικά χαρακτηριστικά του νέου κορωνοϊού 2019-nCoV που ευθύνεται για την επιδημική έκρηξη που ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν στην Κίνα.

Η μελέτη έδειξε ότι ο ιός με τη μεγαλύτερη γενετική ομολογία με τον ιό 2019-nCoV είναι το στέλεχος RaTG13, που απομονώθηκε από νυχτερίδα στην Κίνα. Κατά συνέπεια, τα έως σήμερα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η πιο πιθανή πηγή προέλευσης για τον 2019-nCoV, είναι οι νυχτερίδες, ενώ δεν προκύπτει οποιαδήποτε ένδειξη ότι ο ιός προήλθε από ερπετά. Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη, το γενετικό υλικό του 2019-nCoV δεν είναι αποτέλεσμα πρόσφατης γενετικής ανάμιξης (ανασυνδυασμού) με κάποιον άλλον κορωνοϊό, δηλαδή ο ιός δεν έχει τροποποιηθεί πρόσφατα, πριν την αρχική του μετάδοση στους ανθρώπους.

Η μελέτη με τίτλο: «Full-genome evolutionary analysis of the novel corona virus (2019-nCoV) rejects the hypothesis of emergence as a result of a recent recombination event» εκπονήθηκε από τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Δημήτριο Παρασκευή, την Δρ. Ευαγγελία-Γεωργία Κωστάκη και τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Γκίκα Μαγιορκίνη από το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Πατρών και Αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Γεώργιο Παναγιωτακόπουλο, τον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Κρήτης κ. Γεώργιο Σουρβίνο και τον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Σωτήριο Τσιόδρα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Infection Genetics and Evolution
(https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1567134820300447)
ενώ είναι προσβάσιμη και στην ιστοσελίδα bioRxiv
(https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.01.26.920249v1)

 

Σχετικές ανακοινώσεις δημοσιεύτηκαν και σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους:

https://www.cnn.gr/news/ellada/story/205690/neos-koronaios-ellines-epistimones-apokalyptoyn-apo-poy-proilthe-o-2019-ncov-anelysan-to-gonidioma

https://www.kathimerini.gr/1062481/article/ygeia/ygeia-epikairothta/ellhnes-episthmones-oi-nyxterides-h-pio-pi8anh-phgh-proeleyshs-toy-neoy-korwnoioy

https://www.skai.gr/news/ygeia/ti-lene-oi-ellines-epistimones-gia-ton-koronoiota-genetika-xaraktiristika-tou

https://www.reader.gr/news/ygeia/318758/ellines-epistimones-vrikan-ti-syndesi-toy-koronaioy-me-tis-nyhterides

https://www.real.gr/ygeia/arthro/elliniki_meleti_gia_tin_anadeiksi_ton_genetikon_xaraktiristikon_tou_neou_koronoiou_pio_pithani_pigi_proeleusis_oi_nyxterides-606326/

https://virus.com.gr/ereyna-ellinon-epistimonon-gia-ton-koronoio/

http://newpost.gr/ygeia/5e31949c794c109e661edd9b/elliniki-meleti-oi-nyhterides-i-pio-pithani-pigi-proeleysis-toy-koronoioy

https://www.healthreportaz.gr/30321/meleti-ellinon-loimoxiologon-deichnei-pos-o-koronaios-proilthe-apo-tis-nychterides/

https://www.tovima.gr/2020/02/01/society/koronoios-elliniki-meleti-deixnei-tin-pigi-tou-kakou/